iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Truskawki w galarecie z bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Deser z mrożonych truskawek w galarecie, z dodatkiem oranżady i bitej śmietany.

Truskawki w galarecie z bitą śmietaną

Składniki:

Truskawki w galarecie z bitą śmietaną

 

  • 1 woreczek truskawki mrożone
  • 1/2 szklanki oranżady czerwonej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietana 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody gorącej

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w galarecie z bitą śmietaną
Truskawki mrożone wsypujemy do miski i czekamy aż się rozmrożą puszczą wtedy troszkę soku. Dolewamy ok pół szklanki czerwonej oranżady,mieszamy. Do 1/2 szklanki gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do truskawek. Zostawiamy do stężenia. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Stężałą galaretkę z truskawkami kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek. Nakładamy śmietanę i znów galaretkę i na koniec ozdabiamy śmietana. Podajemy.