Sposób przygotowania:
Truskawki z miętową nutą
Truskawki (nie mogą być uszkodzone) kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szerokiego rondla z grubym dnem, dodajemy pektyne i dokładnie mieszamy, stale mieszając zagotowujemy. Dodajemy cukier, wodę i kwasek cytrynowy oraz umyte liście mięty. W zależności od użytej pektyny gotujemy 2-3 minuty, zdejmujemy z ognie mieszamy kilka minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy wyparzonymi i suchymi zakrętkami. Odstawiamy na 10 minut odwrócone do góry dnem, potem już odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego:)Do pieczywa nie lubmy słodkich konfitur , choć i tych mam kilka słoiczków, dlatego robię dżem z dodatkiem pektyn. Dodatkowo robi się go błyskawicznie, dlatego polecam.