reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Truskawki z miętową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sezon truskawek w pełni, dlatego proponuję przepis na dżem truskawkowo z dodatkiem mięty. Spróbujcie- ja miałam problem z powstrzymaniem się od lizania łyżeczki:))

Truskawki z miętową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawki z miętową nutą

 

  • 900g truskawek - oczyszczonych i przebranych

 

  • 1/2 szklanki wody

 

  • 350 g cukru

 

  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

  • 40g pektyn ( u mnie żel fix na bazie naturalnej pektyny owocowej)

 

  • 15 g świeżych liści mięty

Sposób przygotowania:

Truskawki z miętową nutą
Truskawki (nie mogą być uszkodzone) kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szerokiego rondla z grubym dnem, dodajemy pektyne i dokładnie mieszamy, stale mieszając zagotowujemy. Dodajemy cukier, wodę i kwasek cytrynowy oraz umyte liście mięty. W zależności od użytej pektyny gotujemy 2-3 minuty, zdejmujemy z ognie mieszamy kilka minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy wyparzonymi i suchymi zakrętkami. Odstawiamy na 10 minut odwrócone do góry dnem, potem już odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego:)Do pieczywa nie lubmy słodkich konfitur , choć i tych mam kilka słoiczków, dlatego robię dżem z dodatkiem pektyn. Dodatkowo robi się go błyskawicznie, dlatego polecam.
Truskawki z miętową nutą
Etap 1Truskawki (nie mogą być uszkodzone) kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szerokiego rondla z grubym dnem, dodajemy pektyne i dokładnie mieszamy, stale mieszając zagotowujemy.