Sposób przygotowania:
Truskawkowa nalewka
Truskawki umyć ,usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.Przełożyć do dużego słoika ,zalać wódką i szczelnie zakręcić.Przenieść słoik na 2 tygodnie do chłodnego i ciemnego miejsca.Raz dziennie przemieszać słoikiem.Po 2 tygodniach truskawki przelać na sitko i odsączyć.Wódkę przelać z powrotem do słoika i zostawić .Truskawki przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na 24 godziny.Następnie truskawki znowu wylać na sitko,odsączyć a powstały sok razem z cukrem gotować na wolnym ogniu około 10 min, aż zacznie lekko tężeć.Do gorącej zalewy dodać truskawki i pozostawić do wystudzenia.Zimne truskawki wraz z syropem dolać do odłożonej wódki , szczelnie zakręcić i wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca.Najlepiej piwnica.Pozostawić na 2-3 miesiące ,od czasu do czasu przemieszać słoikiem.Po 3 miesiącach przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.