agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Truskawkowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gofry o smaku truskawkowym nie wymagają już żadnych dodatków

Truskawkowe gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe gofry

 

  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 galaretki truskawkowej
  • olej do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Truskawkowe gofry
Jajka z cukrem ubijamy tak długo aż powstanie prawie że biała puszysta masa. Następnie stopniowo (stale mieszając ) wlewamy mleko. Gdy mleko połączy się z masą jajeczną w jednolitą masę dodajemy mąkę z proszkiem. Na sam koniec dodajemy galaretkę truskawkową. Ciasto musi mieć konsystencję dosyć gęstą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Gofrownicę leciutko smarujemy olejem. Nsze ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do uzyskania pięknego złotego koloru. Upieczone gofry nie wymagają dodatkowych ulepszeń. Ewentualnie można oprószyć cukrem pudrem
Truskawkowe gofry
Do przygotowanej masy dodajemy galaretkę truskawkową
Truskawkowe gofry
Gofrownicę natłuszczamy aby gofry nam nie przywarły
Truskawkowe gofry
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto
Truskawkowe gofry
Zamykamy i pieczemy do uzyskania złotego koloru