kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Truskawkowy cranachan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cranacha to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują. W sezonie truskawkowym ten przepyszny deser będzie kuszącą i szybką propozycją.

Truskawkowy cranachan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy cranachan

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy cranachan
Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos. Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki wykładamy warstwę domowej granoli lub jeśli takową nie dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobina granoli.
Truskawkowy cranachan
Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos.
Truskawkowy cranachan
Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Dodajemy do miodu i whisky.
Truskawkowy cranachan
karmelizujemy truskawki w miodzie z whisky przez kilka minut.
Truskawkowy cranachan
Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru.

Tagi:

deser desery