Sposób przygotowania:
Tuńczyk chilli w sosie pomidorowym
1. Pomidory rozdrobniłam na kostkę (przez przykładania się - wszystko i tak pójdzie pod noże blendera) i wrzuciłam do miski. Potem cebulka, całe ząbki czosnku, pół pozbawionej pestek chilli, starta skórka z cytryny i sok. Do tego papryka wędzona, suszone pomidory i oliwę. Wszystko miksuje na gładką pastę.
2. Pastę wrzucam na sucha, rozgrzana patelnię, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i mieszając gotuje około 5 minut.
3. Dodaję odsączonego z wody tuńczyka, połowę posiekanej natki pietruszki, pozostała chilli pokrojona w kosteczkę, koncentrat i serek. Doprawiam sola i pieprzem. Mieszam i podsmażam jeszcze chwilkę.
4. Podaję z makaronem, posypując resztą natki.
2. Pastę wrzucam na sucha, rozgrzana patelnię, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i mieszając gotuje około 5 minut.
3. Dodaję odsączonego z wody tuńczyka, połowę posiekanej natki pietruszki, pozostała chilli pokrojona w kosteczkę, koncentrat i serek. Doprawiam sola i pieprzem. Mieszam i podsmażam jeszcze chwilkę.
4. Podaję z makaronem, posypując resztą natki.