2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Stek z tuńczyka w limonce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Stek z tuńczyka z sosem z kremowym sosem z dodatkiem limonki to delikatne i aromatyczne danie na obiad, czy ciepłą kolację, smakuje wybornie!

Stek z tuńczyka w limonce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Stek z tuńczyka w limonce

 

  • 1 stek tuńczyka-mrożony
  • Marynata:
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
  • płatki chili do posypania
  • sól morska do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka w limonce
Stek z tuńczyka rozmrozić w lodówce. przygotować marynatę: sok z limonki wymieszać z oliwą, szczyptą soli i młotkowanym pieprzem z kolendrą oraz płatkami chili-posmarować stek z obydwu stron i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Sos: Śmietanę połączyć z majonezem, doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym, kurkumą oraz skórką z limonki i sokiem, ewentualnie szczyptą soli, wymieszać schłodzić. Stek z tuńczyka wyjąć z marynaty kłaść na rozgrzaną patelnię i obsmażać po 2 minuty z każdej strony na patelni-nie dłużej bo mięso będzie suche i wiórowate, ma być lekko różowe w środku. Podawać z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Stek z tuńczyka w limonce
z soku limonki i oliwy przyrządzamy marynatę
Stek z tuńczyka w limonce
steka z tuńczyka smarujemy marynatą wkładamy na godzinę do lodówki
Stek z tuńczyka w limonce
tuńczyka obsmażamy króciutko z obu stron po 2 minuty

Tagi:

marynaty sosy