Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inspiracją do tego dania była potrawa zjedzona w jednej z restauracji. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu i nie dodała jeszcze czegoś od siebie. Uznałam, że tuńczyk świetnie skomponuje się z sosem z awokado.

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado

Składniki:

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado

 

  • stek z tuńczyka - ok. 300 g
  • trawa cytrynowa - 1 szt.
  • kolendra
  • papryczka chili - mały kawałek
  • czosnek- 3 ząbki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sezam biały
  • olej
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado

ETAP 1:

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado
Tuńczyk zyskuje na smaku dzięki marynacie w stylu azjatyckim

Na dobę przed przygotowaniem dania marynujemy tuńczyka. Trawę cytrynową, chili i kolendrę kroimy drobno, mieszamy z sosem sojowym, oliwą, solą i pieprzem. Stek kroimy na 3 części, wkładamy do marynaty na dobę.

ETAP 2:

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado
Sos z awokado z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Przygotowujemy sos. Oddzielamy miąższ awokado od skórki (np. za pomocą łyżki), miąższ rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, majonez, sól i pieprz.

ETAP 3:

Azjatycki tuńczyk w sosie z awokado
Tuńczyka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju

Tuńczyka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w sezamie, obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Podajemy z sosem z awokado.