KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tuńczyk w pieprzowej chrupiącej skórce.

Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie

 

 

  • marynata:
  • kieliszek japońskiego wina gruszkowego,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie
Zaczynamy od marynaty, wszystkie składniki delikatnie gotujemy aby odparował płyn. Kawałek tuńczyka dokładnie moczymy z każdej strony i posypujemy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą układamy tuńczyka i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty, polewamy marynatą i smażymy kolejne 2 minuty, odstawiamy w ciepłe miejsce. Powtórnie rozgrzewamy patelnie, układamy plastry cukinii, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą.. Na talerz układamy cukinię i pokrojonego w plasterki tuńczyka. SMACZNEGO.
Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie
Filet dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie
Dokładnie moczymy z każdej strony w marynacie.
Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie
Tuńczyka wyciągamy z marynaty i obsypujemy pieprzem.
Tuńczyk w pieprzu moczony w sosie
Smażymy, kroimy na paski i układamy na talerzu.