marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tuńczyk z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania

Tuńczyk z grilla

Składniki:

Tuńczyk z grilla

 

  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 plastry tuńczyka (a 250 g)

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z grilla
Na początku naszego kucharzenia należy cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zioła posiekać, 4 łyżki oliwy wymieszać z winem i sokiem z cytryny. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać cebulę i zioła. W tak przygotowanej zalewie marynować tuńczyka przez 1-2 godz., co jakiś czas obracając go. Następnie rozgrzać grill. Rybę osuszyć na ściereczce, posmarować resztą oliwy i grillować z każdej strony przez 4 min. Następnie rybę posmarować marynatą i opiekać jeszcze po minucie z każdej strony. Mam nadzieje, że przepis wam się spodoba. Życzę Smacznego ;)