kodziro

kodziro

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tuńczykowe kotlety (bez tłuszczu)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne placki z tuńczka, polecam!

Tuńczykowe kotlety (bez tłuszczu)

Składniki:

Tuńczykowe kotlety (bez tłuszczu)

 

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (130g ryby)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ja używam pudliszki bo bez konserwantów)
  • 0,5 średniej cebuli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tuńczykowe kotlety (bez tłuszczu)
Do salaterki wbić jajo, dodać łyżeczkę przecieru i dokładnie wymieszać. Otworzyć puszkę tuńczyka i bardzo dokładnie odsączyć z wody (żeby podczas smażenia przy obracaniu się nie rozlatywały placki). Cebule pokroić i razem z tuńczykiem dodać do jajka z przecierem i popieprzyć, bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną, bez tłuszczu, teflonową patelnie uformować placki (jak ziemniaczane) i smażyć pod przykryciem z obu stron (mi zajmuje od 7-10min). Ja smaruje na koniec sosem chilli, można zjeść z ketchupem lub jak kto woli. Smacznego;

Tagi:

ryba ryby beza bezy