olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Twarogowe "rafaello" z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 60
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój autorski pomysł na zdrowy i lekki deser. Kuleczki najlepiej smakują mocno schłodzone. Borówki można także zastąpić wydrylowanymi wiśniami.

Twarogowe "rafaello" z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Twarogowe "rafaello" z borówkami

 

  • 25 dag chudego twarogu,
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • łyżka likieru Malibu,
  • łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 sucharek,
  • 16-18 borówek amerykańskich,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Twarogowe "rafaello" z borówkami
1. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, utrzeć go z jogurtem naturalnym, cukrem, likierem Malibu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sucharek drobniuteńko pokruszyć (na proszek, np. wałkiem do ciasta lub w malakserze), połączyć z drobno pokruszonymi płatkami migdałowymi, wsypać do masy twarogowej, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na ok. 15 minut. 2. Borówki umyć, osączyć do sucha na sicie lub ręczniku papierowym. Z masy nabierać porcje, formować z nich placuszki, na każdym układać 1 borówkę i zlepić tworząc kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Wiórki kokosowe wsypać do głębokiego talerza, obtoczyć w nich przygotowane kulki. Kulki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki do schłodzenia (na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka godzin).
Twarogowe "rafaello" z borówkami
Twarogowe

Tagi:

borówka