jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pikantne kieszonki z kurczaka z ryżem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pikantne kieszonki z kurczaka faszerowane ryżem z żurawiną gotowane w parze to propozycja dla osób dbających o linię lub na diecie bezsolnej. Podajemy je z surówką z papryki.

Pikantne kieszonki z kurczaka z ryżem i żurawiną

Składniki:

Pikantne kieszonki z kurczaka z ryżem i żurawiną

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente)
  • 1 czerwona papryka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Pikantne kieszonki z kurczaka z ryżem i żurawiną
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. papryką czerwoną i chili. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce.

Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutkie, długie paseczki przypominające wstążki makaronu.

Dwie łyżki żurawiny dodajemy do ryżu, resztę odkładamy jako dodatek do papryki. Mieszamy żurawinę z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.

Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy ziarnami słonecznika i żurawiną.

Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z żurawiną.