Sposób przygotowania:
Pikantne kieszonki z kurczaka z ryżem i żurawiną
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. papryką czerwoną i chili. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutkie, długie paseczki przypominające wstążki makaronu.
Dwie łyżki żurawiny dodajemy do ryżu, resztę odkładamy jako dodatek do papryki. Mieszamy żurawinę z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy ziarnami słonecznika i żurawiną.
Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z żurawiną.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutkie, długie paseczki przypominające wstążki makaronu.
Dwie łyżki żurawiny dodajemy do ryżu, resztę odkładamy jako dodatek do papryki. Mieszamy żurawinę z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy ziarnami słonecznika i żurawiną.
Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z żurawiną.