Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Ucierane ciasto rodzynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto można upiec z wieloma różnymi rodzajami suszonych owoców - jest bardzo uniwersalne. Ciasto po 1-2 dniach zyskuje na wilgotności - natomiast dzięki dodanym rodzynkom bardzo długo nie czerstwieje.

Ucierane ciasto rodzynkowe

Składniki:

Ucierane ciasto rodzynkowe

 

  • rodzynki 200 g
  • cukier 1 szkl.
  • mąka krupczatka 1,5 szkl.
  • mleko 1/4 szkl.
  • masło 100 g
  • jajka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • aromat rumowy do smaku

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto rodzynkowe
Masło pozostawić w ciepłym miejscu aby zmiękło i przełożyć do miski. Dosypać cukier i rozetrzeć na puszystą masę - dodać jajka, aromat i razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dolać mleko, wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.

Ciasto piec w płaskiej formie (np. dużej tortownicy) przez 40-60 minut w 180°C.

Pozostawić do ostygnięcia.

Można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem rumowym lub polać stopioną czekoladą.

Tagi:

ciasto bakalie