Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon dyniowy w pełni warto przygotować pyszne, proste ciasto ucierane z dynią w roli głównej. zachwyci smakiem i kolorem każdego fana słodkości ;D

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

 

  • ½ kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek puree dyniowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenna. Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut. Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier. Przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone ciasto, kroimy i serwujemy :)
Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut.
Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ).
Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier.