Sposób przygotowania:
Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkamiETAP 1:
Foremkę 20x20 wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Morele i jagody wypłucz, morele przekrój na połówki, pestki usuń.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, odstaw na później. Żółtka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj miękkie masło i utrzyj dokładnie do połączenia się składników.
Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywaj ucierania. Na końcu dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Dodaj do masy ubite na sztywno białka za pomocą ręcznej trzepaczki delikatnie wymieszaj masę.
Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch, ułóż na nim morele i jagody.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.