kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ucierane ciasto według przepisu mojej babci to smak dzieciństwa, jest mięciutkie, ładnie wyrasta i jest bardzo proste do zrobienia.

Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jagód
  • 200 g moreli

Sposób przygotowania:

Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami

ETAP 1:

Foremkę 20x20 wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Morele i jagody wypłucz, morele przekrój na połówki, pestki usuń.

Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, odstaw na później. Żółtka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj miękkie masło i utrzyj dokładnie do połączenia się składników.

Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywaj ucierania. Na końcu dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.

Dodaj do masy ubite na sztywno białka za pomocą ręcznej trzepaczki delikatnie wymieszaj masę.

Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch, ułóż na nim morele i jagody.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami
Ciasto na swojskim maśle i jajkach, mięciutkie i pachnące, to smak mojego dzieciństwa

Tagi:

ciasto owoce