iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucieraniec ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, można je przygotować z dowolnymi owocami u mnie dzisiaj sezonowo czyli ze śliwkami.

Ucieraniec ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucieraniec ze śliwkami

ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucieraniec ze śliwkami

ETAP 1:

Ucieraniec ze śliwkami
Ciasto pieczemy do momentu suchego patyczka.

Całe jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota do minimum i cały czas ucierając dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej.

Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek bez pestek.

Piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.

ETAP 2:

Ucieraniec ze śliwkami
Lukier ucieramy do odpowiedniej gęstości.

Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą dodaną w takiej ilości, aby uzyskać gładki i płynny lukier

ETAP 3:

Ucieraniec ze śliwkami
Ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.

przygotowanym lukrem polać wierzch przestudzonego ciasta i odstawić do zastygnięcia lukru.