MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto ucierane ze śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, delikatnie wilgotne ciasto ucierane ze śliwkami.

Ciasto ucierane ze śliwkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami.

 

  • 350g mąki
  • 250g cukru
  • 300g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800g śliwek np. węgierek
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami.
Śliwki opłukujemy , dzielimy na połówki ,usuwamy pestki . Do miski wbijamy białka i z solą ubijamy na pianę.Następnie dodajemy cukier i ubijamy razem przez 4 minuty.Do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka i miksujemy 2 minuty.Masło wcześniej wyjmujemy z lodówki , musi być miękkie.Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy i miksujemy 4-5 minut.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wszystko miksujemy przez 5 minut, do całkowitego połączenia się składników.Formę do pieczenia o wymiarach 30cm X 35 cm wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto.Na wierz układamy połówki śliwek.Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ucierane ze śliwkami.
Śliwki opłukujemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Ciasto ucierane ze śliwkami.
Białka ubijamy , dodajemy cukier , miksujemy i dodajemy żółtka.
Ciasto ucierane ze śliwkami.
Do masy dodajemy miękkie masło pokrojone w kawałki.
Ciasto ucierane ze śliwkami.
Ciasto wykładamy na formę, układamy śliwki i pieczemy.