Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane ze śliwkami.
Śliwki opłukujemy , dzielimy na połówki ,usuwamy pestki . Do miski wbijamy białka i z solą ubijamy na pianę.Następnie dodajemy cukier i ubijamy razem przez 4 minuty.Do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka i miksujemy 2 minuty.Masło wcześniej wyjmujemy z lodówki , musi być miękkie.Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy i miksujemy 4-5 minut.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wszystko miksujemy przez 5 minut, do całkowitego połączenia się składników.Formę do pieczenia o wymiarach 30cm X 35 cm wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto.Na wierz układamy połówki śliwek.Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.