Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo puszyste i smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. Jest szybkie i łatwe do zrobienia, zawsze się udaje.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

  • 15 dag masła
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 15 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 70 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć śliwki. Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i piec około 35- 40 minut.