katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Udka w ketchupie z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso jest bardzo smaczne, nie wysuszone a soczyste. Znakomite jako dodatek do obiadu i wszystkim smakowało.

Udka w ketchupie z piekarnika

Składniki:

Udka w ketchupie z piekarnika

 

  • udka kurczaka ok 1 1/2 kg
  • majonez 2 łyżki
  • ketchup ok 1 szkl
  • miód ok2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • chili szczypta
  • papryka mielona ok 1 łyżeczka Lubię Nie lubię
  • sól i pieprz Lubię Nie lubię
  • olej

Sposób przygotowania:

Udka w ketchupie z piekarnika
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem.

Składniki marynaty majonez, ketchup, przeciśnięty czosnek, paprykę, miód i chili razem mieszamy i obtaczamy mięso. Można dodać zioła prowansalskie lub jakieś wg uznania. Odstawiamy mięso do lodówki na ok 2 godz.

Po tym czasie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości ok 50 min w 180 stopniach.