Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka
Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać. Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić. Liście z łodyżkami również drobno pokroić. Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia wystudzić.
Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.
Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.
Podawać z ćwiartkami jajek.
Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.
Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.
Podawać z ćwiartkami jajek.
gusia1000
BozenaMatuszczyk