Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i szybka propozycja na upalne dni. Mięta di idealnie orzeźwiający dodatek. Koniecznie spróbujcie.

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu

Składniki:

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu

4 porcje:

  • 2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1,5 szklanki barszczu czerwonego
  • 1 długi ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4-5 łyżek posiekanej mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu
Ząbki czosnku oraz koperek należy drobno posiekać, natomiast ogórka obrać i pokroić w niewielką kostkę.

Wszystkie składniki porządnie wymieszać i doprawić według smaku (za pomocą soku z cytryny oraz soli z pieprzem).

Całość mocno schłodzić (przez minimum 2-3 godziny) w lodówce.

Gotowy i zimny chłodnik można dodatkowo podawać z kostkami lodu.