Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 662]

Udka z fasolką szparagową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dania według tego przepisu z pewnością jeszcze nie próbowaliście. Najlepsze dania to właśnie takie, które można przygotować szybko, bez wymyślnych składników i wyglądające jak arcydzieło z aranżacją warzyw sezonowych i oczywiście smacznie.

Udka z fasolką szparagową

Składniki:

Udka z fasolką szparagową

 

  • 10 szt. podudzia z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 1/3 główki kapusty białej
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu chili słodkiego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka z fasolką szparagową

I

Udka z fasolką szparagową
Przygotowanie mięsa oraz przygotowanie sosu . Mięso kroimy, smażymy, doprawiamy.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości, skórę i kroję na małe kawałki.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, doprawiam solą. Smażę około 30 minut, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, sos chili.

II

Udka z fasolką szparagową
Przygotowanie warzyw, kapustę szatkujemy, paprykę oraz fasolkę kroimy.

3. Fasolkę myję, obcinam końcówki, kroję na połowę. Kapustę drobno szatkuję. Papryki oczyszczam z nasion kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, gotuję około 20 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do zagotowania.

III

5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego.