Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne warzywne placuszki. Można podać je z dowolnymi dodatkami, ja podałam z sosem czosnkowym. Idealne na obiad czy nawet kolację. Zagęszczone mąką kukurydzianą, więc są bezglutenowe.

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

Masa cukiniowa:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki
1. Warzywa myjemy i osuszamy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z marchewką, koperkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Z tej receptury wyszło 16 sztuk placuszków.