Sposób przygotowania:
Placuszki z młodej kapusty
1. Oczyszczoną kapustę drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę i cebulę dodajemy do kapusty, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Do zimnej kapusty dodajemy posiekany koperek, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po porcji masy kapuścianej i smażymy okrągłe placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia i ścięcia się masy. Placuszki obracamy gdy z jednej strony są już dobrze usmażone.
4. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk placuszków.
Ponieważ w masie kapuścianej nie ma mąki warzywa powinny ,,pływać ''w jajku, jeżeli jest za mało jajek należy wbić jeszcze, moje jajka były duże.
2. Do zimnej kapusty dodajemy posiekany koperek, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po porcji masy kapuścianej i smażymy okrągłe placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia i ścięcia się masy. Placuszki obracamy gdy z jednej strony są już dobrze usmażone.
4. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk placuszków.
Ponieważ w masie kapuścianej nie ma mąki warzywa powinny ,,pływać ''w jajku, jeżeli jest za mało jajek należy wbić jeszcze, moje jajka były duże.
robaczek
Babeczka35
Polecam, bo są pyszne :)