Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placuszki z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezonowe pyszne placuszki z młodej kapusty. Pyszne na obiad, podałam je z młodymi ziemniaczkami. Wyszło pysznie.

Placuszki z młodej kapusty

Składniki:

Placuszki z młodej kapusty

Placuszki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z młodej kapusty
1. Oczyszczoną kapustę drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę i cebulę dodajemy do kapusty, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy i studzimy.

2. Do zimnej kapusty dodajemy posiekany koperek, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po porcji masy kapuścianej i smażymy okrągłe placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia i ścięcia się masy. Placuszki obracamy gdy z jednej strony są już dobrze usmażone.

4. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk placuszków.

Ponieważ w masie kapuścianej nie ma mąki warzywa powinny ,,pływać ''w jajku, jeżeli jest za mało jajek należy wbić jeszcze, moje jajka były duże.