Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
► Marynata: do miski wlać sok z cytryny, sos sojowy i miód. Następnie dodać przyprawę do kurczaka, tymianek i razem z oliwą z oliwek i czosnkiem dobrze wymieszać. Marynatę doprawić solą i pieprzem, wymieszać z filetami z kurczaka i marynować przez około 120 minut.
► Ziemniaki: ziemniaki dobrze umyć szczoteczką do warzyw, większe przepołowić, aby wszystkie ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości. Następnie ziemniaki włożyć do miski, wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę, rozmaryn i doprawić, solą, pieprzem i papryką.
► Piersi z marynatą umieścić centralnie wzdłuż naczynia żaroodpornego (nie tak jak u mnie, w poprzek), natomiast ziemniaki ułożyć z lewej i prawej strony mięsa. Całość wstawić na środkową szynę do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie wlać bulion, unieść piersi z kurczaka i położyć na bulionie, aby kurczak się nie przypalił i dusić przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać szparagi ( obrać i odciąć zdrewniałe koncówki, około 3 cm ). po obydwu stronach mięsa i dusić przez kolejne 20 minut. Gotowe.
► Ziemniaki: ziemniaki dobrze umyć szczoteczką do warzyw, większe przepołowić, aby wszystkie ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości. Następnie ziemniaki włożyć do miski, wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę, rozmaryn i doprawić, solą, pieprzem i papryką.
► Piersi z marynatą umieścić centralnie wzdłuż naczynia żaroodpornego (nie tak jak u mnie, w poprzek), natomiast ziemniaki ułożyć z lewej i prawej strony mięsa. Całość wstawić na środkową szynę do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie wlać bulion, unieść piersi z kurczaka i położyć na bulionie, aby kurczak się nie przypalił i dusić przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać szparagi ( obrać i odciąć zdrewniałe koncówki, około 3 cm ). po obydwu stronach mięsa i dusić przez kolejne 20 minut. Gotowe.
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki