goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane mięso można zamiast smażyć zapiec w piekarniku. Podajemy je z ziemniaczkami i surówką.

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

 

  • udka z kurczaka 1 kg
  • cebula 1 sztuka

 

  • sos sojowy 2 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • chili 1/2 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • smalec

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie
Mięso oczyszczamy i osuszamy. Składniki marynaty łączymy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. Mięso smażymy na patelni. Następnie dusimy pod przykryciem. Stopniowo do mięsa wlewamy odrobinę wody, pokrojoną w plasterki cebulę. Możemy podbić wytworzony sos śmietaną i mąką. Mięso podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Udka z kurczaka w pikantnej marynacie
Mięso smażymy na patelni. Następnie dusimy pod przykryciem
Udka z kurczaka w pikantnej marynacie
Stopniowo do mięsa wlewamy odrobinę wody, dodajemy cebulę
Udka z kurczaka w pikantnej marynacie
Możemy podbić wytworzony sos śmietaną i mąką