Trójkąty z ciasta francuskiego z dżemem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka do zrobienia słodka przekąska, świetna do kawy, herbaty, jak i do kubka mleka, kakao, można wybrać swój ulubiony dżem, u mnie wybór padł na dżem jabłkowy.

Trójkąty z ciasta francuskiego z dżemem jabłkowym

Składniki:

Trójkąty z ciasta francuskiego z dżemem jabłkowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • dżem jabłkowy
  • 1 jajko
  • kolorowa posypka
  • słodkie kakao rozpuszczalne

Sposób przygotowania:

Trójkąty z ciasta francuskiego z dżemem jabłkowym
Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i podzielić go, powycinać z niego kwadraty lub prostokąty. Na każdy wycięty prostokąt, bądź kwadrat nałożyć trochę dżemu jabłkowego. Złożyć kawałki z nałożonym dżemem na pół, a boki, brzegi docisnąć widelcem.

Każdy trójkąt posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać po wierzchu kolorową posypką i słodkim kakao. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wykorzystałam papier do pieczenia, który był dołączony do opakowania z ciastem.

Trójkąciki ułożone na papierze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 - 30 minut.