Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wafel jest dość miękki , dobrze jest zrobić go dzień wcześniej

Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao

Składniki:

Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao

 

Sposób przygotowania:

Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao
Do garnka wlać mleko dodać masło lub margarynę , cukier zwykły i waniliowy to zagotować i wystudzić . W dużej misce pokruszyć jeden płat wafla i herbatniki ( bardzo drobno ) . Rodzynki sparzyć , odlać wodę ,orzechy pokroić ( żeby było szybciej wkładam orzechy do foliowego worka ( musi być dość gruby ) i tłukę . Do wystudzonego mleka z masłem i cukrami dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki , wymieszać , masę podzielić na 3 części , do jednej dodać rodzynki do drugiej orzechy do trzeciej kakao , przełożyć wafle , przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo( do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i wafel szybko robi się miękki .