Sposób przygotowania:
Wafelki z masą truskawkową
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia. Za pomocą blendera miksujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uzyskany płyn przelewamy do garnka dodajemy masło lub margarynę i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy tłuszcz praktycznie się rozpuści dodajemy cukier i cały czas mieszamy, aż ten się rozpuści. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia. Gotującą się masę zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę truskawkową. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gotową masą smarujemy wafle. Ostatni wafel pozostawiamy bez masy.
Przełożone wafle owijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki i obciążamy od góry. Dobrze schłodzone może kroić na dowolne kawałki i kształty.
Uzyskany płyn przelewamy do garnka dodajemy masło lub margarynę i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy tłuszcz praktycznie się rozpuści dodajemy cukier i cały czas mieszamy, aż ten się rozpuści. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia. Gotującą się masę zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę truskawkową. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gotową masą smarujemy wafle. Ostatni wafel pozostawiamy bez masy.
Przełożone wafle owijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki i obciążamy od góry. Dobrze schłodzone może kroić na dowolne kawałki i kształty.
ajrinwu
misia5