Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Wafelki z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu wafelki. Idealne na szybko do kawki lub na małe co nieco.

Wafelki z masą kawową

Składniki:

Wafelki z masą kawową

 

  • Opakowanie kwadratowych wafli (andruty)
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Wafelki z masą kawową
Margarynę, cukier, kawę oraz 2 łyżki mleka podgrzewamy w rondelku aż składniki się roztopią i połączą. Gdy powstanie jednolita masa, zdejmujmy z ognia i wsypujemy mleko w proszku, mieszamy intensywnie trzepaczką aby nie powstały grudki. Masę odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa wystygnie i troszkę stężeje, smarujemy wafle i przekładamy, najlepiej rozsmarowywać szerokim nożem, powoli tak aby dokładnie wypełniły nam się wszystkie kwadraciki. Wafla owijamy najlepiej w papier śniadaniowy i dociskamy, ja układamy zawsze na nim książki. Najlepszy jest wtedy gdy postoi nam przez noc. 

Tagi:

kawa