mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wafelki z masą kajmakowo-kawową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodkie, pyszne, domowe wafelki z masą kajmakowo-kawową

Wafelki z masą kajmakowo-kawową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafelki z masą kajmakowo-kawową

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 5-6 sztuk wafli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ½ kostki masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wafelki z masą kajmakowo-kawową
Mleko gotuję na niewielkim ogniu ok. 2,5 godziny, a następnie pozostawiam w tej wodzie do ostygnięcia. Masło miksuję na puszystą masę. Dodaję rozpuszczalną kawę do maślanej masy i miksuję. Do maślanowo-kawowej masy dodaję po łyżce masy kajmakowej i miksuję. Każdy wafel smaruję masą kajmakowo-kawową. Na wierzch kładę deskę, na którą kładę coś cięższego i odstawiam na około 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmuję i kroję na wafelki.
Wafelki z masą kajmakowo-kawową
W misce miksuję miękkie masło na puszysty krem
Wafelki z masą kajmakowo-kawową
Do zmiksowanego masła dodaję kawę i dalej miksuję
Wafelki z masą kajmakowo-kawową
Do masy maślanowo-kawowej dodaję po łyżce kajmaku i miksuję
Wafelki z masą kajmakowo-kawową
Każdy wafel smaruję masą kajmakowo-kawową

Tagi:

kawa