bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Gdy mam mało czasu często piekę takie jogurtowe ciasto z owocami sezonowymi, tym razem postanowiłam upiec z truskawkami. Ciasto jest smaczne i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200ml. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kilograma truskawek
  • Tortownica 24 cm.
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy mikserem do białości. Ucierając wlewamy olej oraz dodajemy małymi porcjami jogurt. Ma końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.