Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Wafle z masą z galaretki i śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wafle nie tylko ładnie się prezentują, ale są naprawdę przepyszne! Możecie je przygotować w różnej wersji smakowej, zależy jakiej galaretki użyjecie. Ja przeważnie mieszam dwa kolory, co wpływa również na ich końcowy efekt wizualny.

Wafle z masą z galaretki i śmietany

Składniki:

Wafle z masą z galaretki i śmietany

 

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 duża śmietana (ja zazwyczaj dodaję 330 ml)
  • 1 margaryna (250g)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 galaretki o różnych kolorach (można też użyć takich samych)

Sposób przygotowania:

Wafle z masą z galaretki i śmietany

Masy:

Wafle z masą z galaretki i śmietany
Masy powinny być ostudzone, ale nie mocno gęste.

Ustawić 2 garnuszki i do każdego z nich dodać po 1/2 śmietany, margaryny oraz 1/2 szklanki cukru.
Wszystko zagotować i wymieszać, a następnie oddzielnie połączyć z suchymi galaretkami.
(Galaretki powinny być całkowicie rozpuszczone.)
Obie mas odstawić do przestudzenia - powinny być delikatnie tężejące, ale i takie, aby można było je rozsmarować na waflach.

Wafle:

Wafle z masą z galaretki i śmietany
Wafle można obciążyć, np. deską do krojenia, a jeśli jest lekka to można postawić na nią kubek.

Wafle przekładać na przemian obiema masami i szczelnie owinąć je folią spożywczą.
Wafle schować lodówki lub w inne chłodne miejsce i obciążyć ciężkim przedmiotem, aby dobrze się skleiły.
Po kilku godzinach pokroić je na mniejsze kawałki.