monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z gatunku robimy porządki i niczego nie marnujemy. Gdy z obiadu zostanie ryż i nikt nie ma go już ochoty jeść w "zwykłej" wersji można przerobić go na naprawdę pyszną zapiekankę. Wyśmienita na ciepło, jaki i na zimno, sama sprawdziłam:)

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami

ETAP 1:

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami
do ryżu dodać namoczone owoce i wymieszać

W misce zalać herbatę wrzątkiem. Po 2 minutach wyjąć torebki herbaty i wrzucić suszone owoce. Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Zostawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić. Do miski przełożyć ryż, dodać owoce.

ETAP 2:

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami
połączyć maślankę, jajka, miód i skórkę

W małej miseczce wymieszać maślankę z jajkami, miodem i skórką pomarańczową.

ETAP 3:

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami
przygotowaną masę przelać do formy i piec 25 minut

Przelać do ryżu. Wymieszać. W razie konieczności dodać mąkę i wymieszać. Przelać do formy i piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!