marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Walentynkowy deserek piankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Walentynkowy deserek piankowy

Walentynkowy deserek piankowy

Składniki:

Walentynkowy deserek piankowy

 

  • 100 g pianek marshallow,(na 2 porcje),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • opakowanie truskawek z mrożonki (350 g.),
  • czekoladowa posypka lub cukierki ozdobne w kształcie serduszek.

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy deserek piankowy
Pianki rozpakować i rozpuścić w rondlu z mlekiem,mieszając cały czas.Zestawić,ostudzić oraz wymieszać masę z serkiem i truskawkami. Schłodzić.Do średniego rondla wlać pół szklanki mleka i wsypać pianki marshallow. Mieszać cały czas na wolnym ogniu. Zestawić i ostudzić. Truskawki rozmrozić polewając je wrzątkiem na sitku i osączyć. Dodać je do masy piankowej wraz serkiem mascarpone na gładką masę, przełożyć do miseczek lub czareczek do deserów. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Po wyjęciu deserów udekorować je czekoladowymi wiórkami lub ozdobnymi cukierkami w dowolnych kształtach,np serduszka.