jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Walentynkowe trufle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Trufle to deser idealny na każdą okazje. Z okazji walentynek przybrały u mnie kształt serca! Część trufli można także obtoczyć w cukrze pudrze.

Walentynkowe trufle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe trufle

SKŁADNIKI

  • 200 gram czekolady gorzkiej, 70% kakao,
  • 50 gram mlecznej czekolady,
  • 110 gram śmietanki 30%,
  • 55 gram masła,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 30 ml likieru czekoladowego,
  • Kakao do oprószenia trufli

Sposób przygotowania:

Walentynkowe trufle

ETAP 1

Walentynkowe trufle
Masę truflową pozostawiamy do zastygnięcia

Śmietankę przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, masło oraz cukier puder. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej masy dodajemy likier. Płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia (np. na noc). Najlepiej by znajdowała się ona w naczyniu o płaskim dnie.

Masa powinna być rozlana na wysokość około 1,5 cm ( by potem było łatwo wycinać serca).

ETAP 2

Walentynkowe trufle
Blok truflowy wyjmujemy z garnka

Zastygnięty truflowy blok wyjmujemy na deseczkę. Aby łatwo wyszedł delikatnie podgrzewamy dno garnuszka, a brzegi masy oddzielamy nożem.

ETAP 3

Walentynkowe trufle
Z zastygniętej masy wycinamy serca

Z otrzymanego bloku wycinamy za pomocą foremki serca.

ETAP 4

Walentynkowe trufle
Serca formujemy za pomocą foremki

Powstałe „okrawki” formujemy w kule truflowe lub napełniamy nimi foremkę, dokładnie ugniatając i wyciskamy serca.

ETAP 5

Walentynkowe trufle
W kakao oprószamy czekoladowe serca

Powstałe trufle obtaczamy z kakao. Gotowe serca przechowujemy w chłodzie.