Sposób przygotowania:
Walentynkowe trufleETAP 1
Śmietankę przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, masło oraz cukier puder. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej masy dodajemy likier. Płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia (np. na noc). Najlepiej by znajdowała się ona w naczyniu o płaskim dnie.
Masa powinna być rozlana na wysokość około 1,5 cm ( by potem było łatwo wycinać serca).
ETAP 2
Zastygnięty truflowy blok wyjmujemy na deseczkę. Aby łatwo wyszedł delikatnie podgrzewamy dno garnuszka, a brzegi masy oddzielamy nożem.
ETAP 3
Z otrzymanego bloku wycinamy za pomocą foremki serca.
ETAP 4
Powstałe „okrawki” formujemy w kule truflowe lub napełniamy nimi foremkę, dokładnie ugniatając i wyciskamy serca.
ETAP 5
Powstałe trufle obtaczamy z kakao. Gotowe serca przechowujemy w chłodzie.