jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie w kształcie serc przygotowałam na Walentynki. Oczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są bardzo smaczne !

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie

Składniki:

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie

ciasto

piana orzechowa

  • 25 dag cukru pudru
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego
  • do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie

Przygotowanie ciasta.

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie
Resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek.

Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko mąką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek.

Nakładanie masy orzechowej

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie
Nakładaj masę orzechową na ciastka pozostawiając brzeg.

Spody ciastek ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ubij pianę dodając stopniowo cukier puder oraz pod koniec ocet jabłkowy. Gdy piana będzie sztywna dodaj orzechy (lub kokos). Nakładaj masę orzechową na ciastka.

Dekorowanie i pieczenie

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie
Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek.

Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek. Upiecz je w temperaturze około 170 st.C. Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą.