Sposób przygotowania:
Czekoladowe muffinki z kremem pomarańczowymETAP 1:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem.
ETAP 2:
Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 25min.
ETAP 3:
W garnuszku umieścić skórkę z pomarańczy, sok, cukier i żółtka. W części soku (około 2 łyżek) rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wszystko rozmącić trzepaczką i wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści, a krem stanie się gęsty i pojawią się pierwsze bąble powietrza. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 4:
Muffinki wyrosną z górką, którą należy ściąć. Okruchy (100gramów) rozdrobnić i połączyć z czekoladą rozpuszczoną nad kąpielą wodną. Na płaskiej powierzchni zrobić z ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka.
Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem i ozdobami. Smacznego :)
marietta
skuter5
lukrowanepierniczki