Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne śniadanie dla dorosłych lub zdrowszy deser, świetnie pobudza w jesienne dni.

Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym

 

  • 2 duże lub 4 mniejsze brzoskwinie,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki malibu,
  • mleko 500ml,
  • kasza manna błyskawiczna 4,5 łyżki,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,

 

Sposób przygotowania:

Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy ją do rondelka, dodajemy cukier, malibu i wstawiamy całość na wolny ogień. Smażymy około 15-20 minut aż brzoskwinia zacznie się rozpadać. Jeżeli masa za bardzo zgęstnieję to podlewamy ją wodą. Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozrabiamy w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mannę cały czas mieszając. Gotujemy ją 5 minut co jakiś czas mieszając. Mannę przelewamy do 3 miseczek i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami mięty. Jeżeli ma być to śniadania lub deser dla dzieci to malibu zastępujemy wodą lub sokiem. Smacznego ;)
Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki
Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym
Wkładamy ją do rondelka, dodajemy cukier, malibu i wstawiamy całość na wolny ogień. Smażymy około 15-20 minut aż brzoskwinia zacznie się rozpadać.
Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym
Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozrabiamy w nim kasze mannę.
Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym
Gdy mleko się zagotuje wlewamy mannę cały czas mieszając.