Sposób przygotowania:
Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień
Panna: Do miseczki przełożyć żurawinę, zlać gorącą wodą tak aby w całości ją przykryła i odstawić na 3-4 godziny. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć. Do rondelka wlać śmietanę, dodać wydrążone ziarenka wanilii oraz pustą laskę. Następnie dodać cukier oraz żurawinę. Postawić na ogień i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wyjąć pustą laskę wanilii a całą resztę zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sito. W ¼ szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i ciepłą wymieszać ze śmietanką. Ostudzić. Rozlać do dwóch kokilek i zostawić na kilka godzin do stężenia w lodówce. Sos: Do rondelka przełożyć konfiturę z żurawiny, dodać wyciśnięty sok z mandarynki oraz ekstrakt wanilii. Zagotować. Przecedzić przez sito. Wykonanie: Na talerzyk delikatnie wybić pannę, polać ciepłym sosem i udekorować owocami żurawiny z konfitury. Smacznego!
jaNina
monikaT83
kołczu
monikaT83
zbysiowa