Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne pieczone jabłka z waniliowym budyniem i kruszonką

Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
Kruszonka: masło rozpuścić, dodać cukier brązowy i mąkę, wymieszać, wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać jedną łyżką cukru waniliowego. Wymieszać i wstawić do piekarnika na 180 stopni. W międzyczasie ugotować budyń: 300 ml mleka zagotować z pozostałym cukrem waniliowym, w 100ml rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko. Wymieszać, gotować minutkę. Jabłka wyjąć z piekarnika, zalać gorącym budyniem. Na budyń wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut. Deser podawać na ciepło. Ale na zimno też jest smaczny. Nic nie traci na smaku przy odgrzewaniu, jedynie kruszonka jest miękka a nie chrupiąca
Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać jedną łyżką cukru waniliowego.
Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
W międzyczasie ugotować budyń: 300 ml mleka zagotować z pozostałym cukrem waniliowym, w 100ml rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko. Wymieszać, gotować minutkę.
Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
Jabłka wyjąć z piekarnika, zalać gorącym budyniem.
Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
Na budyń wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut.