Sposób przygotowania:
Waniliowe jabłka z budyniem i kruszonką
Kruszonka: masło rozpuścić, dodać cukier brązowy i mąkę, wymieszać, wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać jedną łyżką cukru waniliowego. Wymieszać i wstawić do piekarnika na 180 stopni. W międzyczasie ugotować budyń: 300 ml mleka zagotować z pozostałym cukrem waniliowym, w 100ml rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko. Wymieszać, gotować minutkę. Jabłka wyjąć z piekarnika, zalać gorącym budyniem. Na budyń wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut. Deser podawać na ciepło. Ale na zimno też jest smaczny. Nic nie traci na smaku przy odgrzewaniu, jedynie kruszonka jest miękka a nie chrupiąca