Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Waniliowo-marchewkowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gofry z naturalną wanilią z dodatkiem pure z marchewki są pyszne, lekkie i puszyste w pięknym kolorze.

Waniliowo-marchewkowe gofry

Składniki:

Waniliowo-marchewkowe gofry

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ziarenek z laski wanilii
  • 150 ml pure z marchewki
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl oleju
  • 45 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Waniliowo-marchewkowe gofry

ETAP 1:

Waniliowo-marchewkowe gofry
Żółtka, ziarenka z laski wanilii i cukier zmiksować.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, zmiksować.

ETAP 2:

Waniliowo-marchewkowe gofry
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

ETAP 3:

Waniliowo-marchewkowe gofry
Żółtka połączyć z mlekiem, wodą, olejem i pure z marchewki.

Do zmiksowanych żółtek wlać olej, mleko i wodę. Dodać pure z marchewki, krótko zmiksować.

ETAP 4:

Waniliowo-marchewkowe gofry
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z ciastem.

Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać.

ETAP 5:

Waniliowo-marchewkowe gofry

Do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.

Tagi:

gofry fusion