nakedsavor

nakedsavor

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sushi z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sushi kojarzy się z przystawką dosyć drogą w przygotowaniu. Jednakże przy wyborze powszechnej ryby,jaką jest makrela, odpowiednich dodatków i przypraw, można stworzyć naprawdę ciekawe danie. Oryginalne podanie tylko wieńczy sukces.

Sushi z makreli

Składniki:

Sushi z makreli

farsz

  • ryż brązowy : 100 g
  • mleko kokosowe: 200 ml
  • makrela wędzona: 120 g
  • papryka czerwona: 60 g
  • seler naciowy: 45 g
  • marchew: 100 g
  • kolendra: 50 g
  • nori: 15 g
  • sos sojowy : 20 ml

przyprawy

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Sushi z makreli

ETAP 1:

1. Ugotować ryż na mleku kokosowym.
2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Paprykę i seler naciowy pokroić w słupki.
4. Filet makreli pokroić w paski.
5. Ugotowany ryż wymieszać z marchewką,drobno posiekaną kolendrą,sosem sojowym i przyprawami.
6. Na blacie ułożyć nori, nakładać ryż, paprykę, seler, makrelę i zawijać ciasno w rulon.
7.Namoczyć glony wakame.
8. Pokroić sushi na kawałki("na tzw. jeden kęs")
9. Do wydrążonej pomarańczy włożyć odrobinę wodorostów wakame, posypać sezamem i ułożyć pokrojone na kawałki sushi.
10. Ja dodatkowo udekorowałam tę przystawkę kawiorem z papryczki chilli.