Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie.

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika

Składniki:

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika
1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.

2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.

3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je formie do pieczenia.

4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.

5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.

6. Smacznego.