SUPERPRZEPIS

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Przygotowałam racuchy marchewkowe z jabłkami z dodatkiem otartej skórki z pomarańczy, są rewelacyjne.

Składniki:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

 

  • 20 dag ugotowanej marchewki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szkl maślanki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5-2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

ETAP 1:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Ugotowaną marchew pokroić i zmiażdżyć blenderem.

2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zblendować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.

ETAP 2:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Masę jajeczną wymieszać z maślanką, sodą i proszkiem do pieczenia.

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę.

ETAP 3:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Następnie połączyć z musem, marchewką i mąką.

Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.

ETAP 4:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Posiekane jabłka wymieszać z budyniem i ciastem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

ETAP 6:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.