Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Waniliowy deser.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dość że smaczne to jeszcze kalorycznie okrojone.

Waniliowy deser.

Składniki:

Waniliowy deser.

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy deser.
Z jajek i cukru( słodzik) ucieramy kogel mogel pod koniec dodajemy aromatu. Mleko wstawiamy do zagotowania. I takim gorącym mlekiem hartujemy jajka. Tzn po łyżce dolewamy gorącego mleka do masy jajecznej, trzeba to robić stopniowo aby się nie ścięło. Jak już zakończymy cały proces, wtedy przelewamy wszystko do garnuszka gdzie gotowało się mleko i zaczynamy podgrzewać. Ale uwaga! Nie może się zagotować. Krem będzie nam się robił coraz gęściejszy, a to znak że nam się udało. Odstawiamy garnek z ognia i delikatnie po szczypcie ( tak jak byśmy solili) wsypujemy żelatynę. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia. Składniki do dekoracji mieszamy dokładnie razem i po wyjęciu dowolnie sobie dekorujemy deserek.

Tagi:

jajko jajka