SUPERPRZEPIS

Warstwowa sałatka gyros

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Warstwowa sałatka gyros Więcej zdjęć (5)

Przepis dostałam 4 lata temu od mojej koleżanki Agnieszki, jest smaczna i ładnie prezentuje się na stole

Składniki:

Warstwowa sałatka gyros

 

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
  • szklanka wrzącej wody
  • 2 cebule – można dać mniej, sparzyć ją wrzącą wodą, albo zastąpić porem
  • 6-8 ogórków konserwowych
  • ketchup
  • majonez
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • sól
  • 1-2 pomidory

 

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka gyros
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawę gyros i gotować bez przykrycia do całkowitego odparowania wody, ostudzić. Liście kapusty pekińskiej przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie osączyć z powstałego sosu. W szerokiej salaterce ułożyć na dnie wystudzone mięso, polać je ketchupem. Następnie ułożyć warstwę pokrojonej w cieniutkie piórka cebuli i pokrojonych w kosteczkę ogórków. Na ogórkach rozsmarować cienką warstwę majonezu i polać ketchupem. Następnie rozłożyć osączoną z zalewy kukurydzę i przygotowaną kapustę pekińską. Wierzch sałatki posmarować cienką warstwą majonezu i obłożyć pokrojonym w półplasterki lub kostkę pomidorami.
Warstwowa sałatka gyros
Obsmażone mięso zalać wodą i dodać przyprawę gyros.
Warstwowa sałatka gyros
Na dnie salaterki ułożyć przestudzone mięso i polać ketchupem.
Warstwowa sałatka gyros
Na warstwie cebuli ułożyć pokrojone w kostkę ogórki.
Warstwowa sałatka gyros
Na warstwie majonezu i ketchupu ułożyć osączoną kukurydzę.