karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Chrzanowa sałatka kanapkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, śmietanowa sałatka z delikatną wędliną i nutą chrzanu. Smaczna na co dzień, idealna na Wielkanoc, lekka, wilgotna, smakowita.

Chrzanowa sałatka kanapkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrzanowa sałatka kanapkowa

 

  • 2 średnie ogórki świeże zielone
  • 20 dag delikatnej wędliny (np. polędwicy drobiowej)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • Sól
  • Szczypta cukru pudru

Sposób przygotowania:

Chrzanowa sałatka kanapkowa

ETAP 1:

Ogórki umyć, obrać i pokroić na półksiężyce. Wędlinę posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki wrzucić do głegszego naczynia, dodać śmietanę, majonez i tarty chrzan. Doprawić solą i cukrem pudrem, w razie upodobań również pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nakładać na kanapki jako sałatka.

Chrzanowa sałatka kanapkowa
do sałatki najlepiej pasuje delikatna, drobiowa wędlina
Chrzanowa sałatka kanapkowa
do sałatki użyć świeżego ogórka, który nada sałatce lekkości i świeżości
Chrzanowa sałatka kanapkowa
Sałatka jest wilgotna, śmietanowa, lekko chrzanowa
Chrzanowa sałatka kanapkowa
Orzeźwiająca sałatka jest idealna do kruchego, świeżego pieczywa!