aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Warstwowa sałatka z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wiosenna sałatka z dużą ilością rzodkiewki i szczypiorku. Dodatek delikatnego sera, jajek i soczystej kukurydzy nadaje jej lekkości. Sałatka jest idealna na wiosenne śniadanie lub kolację.

Warstwowa sałatka z rzodkiewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warstwowa sałatka z rzodkiewką

 

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z rzodkiewką
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie kroimy je w kosteczkę i wrzucamy do szklanej miski. Przyprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy. Na jajkach rozsmarowujemy 1 łyżkę majonezu. Umyty szczypiorek drobno kroimy i wykładamy na jajkach. Na szczypiorek dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydzy ponownie wykładamy część majonezu i posypujemy go startym na tarce na dużych oczkach serem. Na serze rozsmarowujemy pozostały majonez. Na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach królową tej sałatki, czyli rzodkiewkę.Sałatka największy swój urok ma, gdy przygotujemy ją w szklanej misce, wówczas najlepiej widać jej kolorowe warstwy.
Warstwowa sałatka z rzodkiewką
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, na naie wrzucamy pokrojony szczypiorek.
Warstwowa sałatka z rzodkiewką
Kolejna warstwa to odsączona kukurydza konserwowa.
Warstwowa sałatka z rzodkiewką
Następnie układamy warstwę startego na tarce sera.